Met een dakkapel heb je in één kap meer licht en ruimte. Maar voor sommige woningen gaan we nog iets verder. Daar plaatsen we een nokverhoging. Een lage en daardoor slecht bruikbare zolder verandert dan in een extra verdieping met een wereld aan mogelijkheden. Maar hoe werkt dat dan, zo’n nokverhoging?
Een nokverhoging is een uitbreiding van de bovenverdieping door het verhogen van de nok van het dak. Het lijkt een beetje op een dakkapel die doorloopt tot of zelfs tot over de nok. Afhankelijk van of je een eenzijdige of dubbele nokverhoging wilt. Het hoogste punt van het dak wordt zo wat hoger, wat zorgt voor meer ruimte en licht. Bewoners van woningen met een kleine bergzolder kunnen zo opeens gebruik maken van een extra etage, wat mogelijkheden biedt voor extra slaapkamers, een badkamer of studeerkamer.
Prefab nokverhoging
Onze dakkapellen maken we in onze eigen fabriek, zodat we ze snel en efficiënt kunnen plaatsen. Zo gaat het ook met de nokverhogingen, al vragen die vaak wel een íets andere aanpak, omdat de verbouwing iets ingrijpender is. Afhankelijk van de situatie wordt het bouwwerk in één keer of in delen naar boven gehesen en vakkundig geplaatst op de bestaande dakstructuur. Ook voor een nokverhoging geldt dat alles wat we maken maatwerk is.
Snel geplaatst
Het voordeel van werken met prefab onderdelen is natuurlijk dat de nokverhoging snel is geplaatst. Dit doen we altijd met onze kraan en dat kan binnen één dag. Zodra alles op z’n plek zit zorgen we dat de constructie zowel van binnen als van buiten water- en winddicht is. De isolatie is al direct meegenomen in de constructie van de nokverhoging, dus daarvan kun je meteen profiteren.
Vergunning voor een nokverhoging
Een dakkapel plaatsen aan de achterzijde van de woning, kan vaak zonder vergunningaanvraag. Voor de voorkant en zéker voor een verhoging van de nok ben je eigenlijk altijd vergunning plichtig. Het bouwwerk heeft invloed op de zichtkant van de straat en vaak ook op de algehele constructie. De verhoging moet dus passen binnen het omgevingsplan en de welstandseisen van de gemeente. Hiervoor moet je een omgevingsvergunning indienen met constructieberekeningen en -tekeningen erbij. Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen. Wij kunnen je altijd helpen bij deze aanvraag en weten uit ervaring waar we rekening mee moeten houden.
Meer informatie
Wil je meer weten over de mogelijkheden van een nokverhoging? Neem vrijblijvend contact met ons op. We vertellen je er alles over!