Een grote verbouwing brengt vragen met zich mee. Je gaat ergens in investeren, hebt te maken met regelgeving en je moet keuzes maken over wat je precies wilt. We helpen je een beetje op weg met deze blog, waarin we de tien meest gestelde vragen over het plaatsen van dakkapellen behandelen.
- Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van een dakkapel?
Dat hangt af van de afmetingen van de dakkapel, de locatie waar je hem gaan plaatsen, het soort pand dat je bewoont en soms ook de gemeente waar je woning staat. Aan de achterzijde van je huis kun je een dakkapel meestal vergunningsvrij plaatsen. Daarbij moet hij wel voldoen aan bepaalde voorwaarden. Voor een dakkapel aan de voorkant is meestal een vergunning nodig, maar als het gaat om een vervangende dakkapel juist weer niet. Check bij twijfel altijd even de website van je gemeente of neem even contact met ons op!
- Wat kost het plaatsen van een dakkapel?
De prijs van je dakkapel is afhankelijk van het materiaal, de afmeting en eventuele extra opties, zoals rolluiken, HR triple glas of zelfs een airco. In de meeste gevallen moet je al snel rekening houden met een bedrag vanaf € 6.000. Soms komen daar nog kosten bij voor de vergunning. Van tevoren ontvang je van ons altijd een prijsopgave, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.
- Kan ik beter kiezen voor een kunststof of een houten dakkapel?
Beide materialen hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Bij kunststof heb je het voordeel dat het onderhoudsarm is en duurzaam én dat kunststof een betere isolatiewaarde heeft. Hout heeft dan weer een meer klassieke uitstraling en is nog in een andere kleur te schilderen. Wij plaatsen voornamelijk dakkapellen met kunststof bekleding, in specifieke gevallen is hout een optie . Informeer naar de mogelijkheden. Zo maken we samen de beste keuze voor jouw dakkapel.
- Hoe lang duurt het plaatsen van een dakkapel?
Wij plaatsen een dakkapel altijd in één dag. Dat is inclusief het openmaken van het dak of het verwijderen van een bestaande dakkapel. Een dakkapel plaatsen via de traditionele manier duurt vaak een paar dagen tot weken. Wij maken de dakkapel alvast in onze eigen fabriek. Zo kunnen we hem in z’n geheel op je dak hijsen met onze eigen kraan. Vervolgens werken we hem af en zorgen we ervoor dat het geheel water- en winddicht is.
- Hoeveel extra ruimte levert een dakkapel op?
De vorm van een dakkapel, met de haakse hoek, zorgt altijd voor een schat aan ruimte. Hoeveel ruimte dat exact is, hangt natuurlijk af van de breedte en hoogte. Een dakkapel van 2,5 meter breed levert al snel 3 tot 5 m2 extra bruikbare ruimte op. Én geen schuin dak meer!
- Hoe zorg ik voor goede isolatie?
Onze dakkapellen zijn in de fabriek al helemaal geïsoleerd. Dat geldt voor zowel de ramen (HR ++ of triple glas), de zijwangen en het dak. Bij plaatsing zorgen we ervoor dat de aansluitingen ook helemaal dicht zijn, zodat je geen tocht of lekkage ervaart. Een goede vervolgstap is om vervolgens ook de rest van het dak en de wanden van de zolder te isoleren met glas- of steenwol, PIR of een ander isolatiemateriaal.
- Kan ik een dakkapel op een schuin dak én een plat dak plaatsen?
In principe is dat mogelijk. Bij een plat dak noemen we het een dakopbouw, waarbij eigenlijk een etage wordt toegevoegd aan het huis. Een dakkapel op een schuin dak wordt direct op het bestaande dakvlak ingebouwd.
- Hoe moet ik mijn dakkapel onderhouden?
Dit is afhankelijk van het materiaal. Een kunststof dakkapel hoef je nauwelijks te onderhouden. Alleen schoonmaken en de ramen lappen en dan ben je al een heel eind. Een houten dakkapel moet om de vijf tot tien jaar geschilderd worden en ook hier moet je natuurlijk de ramen lappen en zorgen dat het hout in goede conditie blijft door het af en toe schoon te maken.
- Wat is de terugverdientijd van een dakkapel?
Een dakkapel verdient zichzelf eigenlijk meteen terug. Het verhoogt de woningwaarde vanwege het extra woonoppervlak, zorgt voor meer wooncomfort én een betere isolatie van je huis.
- Kan ik mijn dakkapel financieren?
Ja, dat kan afhankelijk van je situatie. Wij factureren in 2 of 3 termijnen. Dit soort verbouwingen worden vaak gefinancierd via een hypotheekverhoging of een andere lening bij de bank. Dit kun je het beste bespreken met je hypotheekadviseur of je bank. Laat je altijd goed voorlichten voor je een groot bedrag gaat lenen. Als het gaat om een verbouwing aan je woning zijn de voorwaarden vaak wel gunstiger, omdat je meer waarde toevoegt aan het onderpand van je hypotheek.
Nog vragen over?
Met dit verhaal hebben we veel vragen al beantwoord, maar de kans is natuurlijk aanwezig dat je nog andere vragen hebt. Die kun je natuurlijk gewoon aan ons stellen. Neem vrijblijvend contact op en dan buigen we ons samen over jouw nieuwe dakkapel(plannen).