Je dakkapel aftimmeren, hoe ga jij dat (laten) doen. Nadat je je prefab dakkapel hebt laten plaatsen heb je een ruimte die baadt in een zee van ruimte en licht. Maar die moet nog wel worden afgewerkt aan de binnenzijde. Waar moet je aan denken en wat zijn de mogelijkheden als we het hebben over je dakkapel aftimmeren? Wij geven je wat tips!
Het handigst is het natuurlijk als je je dakkapel kunt laten aftimmeren door de partij die hem ook geplaatst heeft. Dat is echter niet altijd vanzelfsprekend, vooral niet bij een prefab dakkapel, die al klaar is voor plaatsing. Veel partijen hebben echten wel connecties met timmermannen die je kunnen helpen. Maar aan de andere kant: heel veel mensen vinden doe-het-zelven geen enkel probleem. Je dakkapel aftimmeren kun je dus ook heel goed zelf doen!
Je dakkapel aftimmeren en isoleren
Verbeter je woonklimaat, begin met isoleren. Stap één van je dakkapel aftimmeren is isolatie aanbrengen. De dakkapel is (in ons geval tenminste) standaard geïsoleerd, maar de binnenzijde van het huis (het dak, de andere wanden, eventueel de vloer) zijn dat wellicht niet. Wanneer je de binnenkant van je dakkapel gaat aftimmeren, breng je dus eerst isolatiemateriaal aan en zorg je voor een goede afdichting op naden en randen. Zo heb je het binnenklimaat in ieder geval goed geregeld. Een slimme manier is om balken aan de wanden te bevestigen en daartussen isolatieplaten te stoppen. Dat balkennetwerk kun je weer goed gebruiken in de volgende stap.
Aftimmeren met gips of ander wandmateriaal
Na de isolatie (en eventueel dampwerende folie) volgt het aftimmeren zelf. Dit kun je heel eenvoudig doen met gipsplaten. Als je de isolatietip hebt toegepast, kun je die platen vastschroeven op de balken die je daarvoor hebt gemonteerd. Je kunt ook wandpanelen gebruiken, bijvoorbeeld van pvc of een ander materiaal. Je dakkapel aftimmeren kan trouwens ook met de talloze video’s die je kunt vinden op YouTube en de websites van bouwmarkten.
Ruimte efficiënt gebruiken met inbouwmeubels
Een andere manier om je nieuwe woonruimte af te werken is door inbouwmeubels te maken. Meestal heb je naast de dakkapel onder het dak nog een schuine ruimte. Deze ruimte is vaak te laag om onder te staan, maar heel geschikt om spullen onder op te slaan. Na het isoleren kun je er dus ook voor kiezen een kast te maken onder het dak of in het verlengde van de dakkapel. Met de bouwmaterialen die tegenwoordig beschikbaar zijn kun je prachtige inbouwkasten maken en de wandbekleding ook doortrekken op de binnenwand van de dakkapel. Zo kun je je dakkapel aftimmeren in één elegante stijl.
Je dakkapel aftimmeren en voorzien van accessoires
Onderdeel van je dakkapel aftimmeren is het monteren van accessoires. Zo kun je in de gipsplaten op het plafond bijvoorbeeld lichtspotjes wegwerken, maar denk ook aan stopcontacten en lichtknopjes in de wanden. En dan zijn er nog rolgordijnen of hor systemen die je aan de binnenzijde van de dakkapel kunt bevestigen. Voor elektrische systemen geldt natuurlijk wel dat het belangrijk is dat je weet waar je mee bezig bent. Wellicht moet je hier iemand voor inhuren. Wij geven tenslotte geen garantie op je eigen timmer- en installatiewerk!
Je dakkapel aftimmeren en geen inspiratie? Of ben je op zoek naar iemand die dat voor je kan uitvoeren? Vraag het ons gerust!