Waarom je dakkapel isoleren zo belangrijk is? Alle warmte stijgt op, wat betekent dat het op zolder het snelst warm is. Maar is het koud buiten, dan is de zolder juist de koudste plek. Een goed geïsoleerde dakkapel is dan echt een must, want door dat bouwwerk dat op een enorm gat op je dak is gezet, kan een hoop warmte ontsnappen of juist binnenkomen. Je dakkapel isoleren is dus je eerste stap. Alhoewel er niets zo goed geïsoleerd is als een nieuwgebouwde dakkapel! We vertellen je er alles over.
Ben je in het gelukkige bezit van een dakkapel, dan weet je als geen ander hoe fijn die extra ruimte is onder je dak. Dat wil je nooit meer kwijt. Maar dat het zo snel onbehaaglijk wordt op koude of juist hete dagen, is wel een dingetje. Gelukkig kun je je dakkapel isoleren. Dat kan van buitenaf of van binnenuit, waarbij die laatste manier het meest wordt uitgevoerd. Je dakkapel isoleren is niet zo moeilijk, als je je maar aan bepaalde spelregels houdt.
Zelf isoleren
Je plaatst isolatiemateriaal, vaak platen en bij voorkeur PIR, tegen de wand of het plafond van de dakkapel. Vervolgens gebruik je dampremmende folie om te voorkomen dat condens in het isolatiemateriaal kan komen. Alle naden dienen zeer goed afgedicht te worden met een dampremmende tape (Al tape). Daarna werk je de wanden en het plafond af met gipsplaten of ander materiaal. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de isolatie overal goed op elkaar aansluit. De buitenzijde dient vochtregulerend (ventilerend) te zijn. Vanaf de buitenkant moet eerst het buitenste materiaal worden weggehaald, zoals pannen of dakplaten, waarna je pas het isolatiemateriaal kunt aanbrengen. Gezien de locatie hoog op het dak is dit niet de meest voor de hand liggende manier.
Je dakkapel isoleren kan, zeker van binnenuit, een manier zijn om te besparen op je energiekosten. Maar in bijna alle gevallen en vooral bij oudere dakkapellen is het beter én effectiever, om een nieuwe, vanuit de fabriek goed geïsoleerde (kunststof) dakkapel te laten plaatsen. Dan is alles in één keer goed geregeld én goed geïsoleerd.
Jouw dakkapel isoleren we bij de bouw
Een kunststof dakkapel is in de basis al veel duurzamer dan een houten variant. Ook hebben we veel meer invloed op de kwaliteit van het materiaal. Voor het dak gebruiken we bijvoorbeeld een samengestelde plaat met PIR-isolatie. Dit heeft een isolatie- (Rc-) waarde van 6.3. Ter vergelijking: een normale waarde anno 2023 is 6. De zijwangen, de zijpanelen van de dakkapel isoleren we met een samengestelde plaat met PIR-isolatie. Dit geeft een Rc-waarde van 4.7. De standaard is 4.5. Hiermee voldoen onze dakkapellen dus aan de eisen van het bouwbesluit én profiteer jij van een aangenaam binnenklimaat.
Je dakkapel isoleren met beglazing
Veruit de meeste dakkapellen hebben veel ramen. Zo komt er lekker veel licht naar binnen. Maar via dat glas kan ook weer warmte ontsnappen of juist naar binnen. Gelukkig is ook bij glas de ontwikkeling in volle gang. Beglazing isoleert steeds beter. Waar je vroeger de keuze had uit enkel- en dubbelglas, is er nu HR++ glas en zelfs triple (HR+++) glas. Het spreekt voor zich dat dit een enorm verschil maakt in isolatiewaarde. Bij glas drukken we de isolatiewaarde uit in U-waardes. Hoe lager de waarde, hoe beter de isolatie. Zo heeft standaard (het oude) dubbelglas een waarde van 2.8, HR++ 1.1 en HR+++ zelfs 0.6. De keuze voor de soort beglazing maakt dus zeker verschil. In Topdakkapellen zit eigenlijk altijd HR++ als standaard en triple als optie.
Een bijkomend voordeel van isoleren
Je dakkapel isoleren is niet alleen fijn voor een constant binnenklimaat; het geeft je ook rust. Isolatiemateriaal werkt niet alleen warmtewerend (of -vasthoudend), maar ook geluidswerend. Zo komen storende omgevingsgeluiden niet zo makkelijk meer binnen. Dat is toch een plezierige bijkomstigheid van je dakkapel isoleren. Kom je helemaal tot rust in je comfortabele huis.