Voorjaarsonderhoud aan de dakkapel

Het hele huis verdient extra aandacht in het voorjaar en dat geldt zéker voor de dakkapel. Bovenop het huis heeft ‘ie behoorlijk wat te verduren en je wilt hem graag in topconditie houden. Heb je al een ouder exemplaar, dan is het goed om minimaal eens per jaar eens te controleren in welke staat je dakkapel is. Misschien is het tijd om hem (deels) te vervangen? Liever op tijd onderhoud plegen, dan problemen oplossen door een lekkage!

Of je nu een kunststof of een houten dakkapel hebt, een klein beetje onderhoud heb je altijd. Kunststof is natuurlijk grotendeels onderhoudsvrij. Je hoeft hem niet te (laten) schilderen en zo. Maar een beetje aandacht ieder jaar kan helemaal geen kwaad. Dit zijn voorjaarsonderhoudswerkzaamheden die je kunt doen.

Schoonmaken

Hout of kunststof; het is goed om je dakkapel ieder jaar schoon te (laten) maken. Even met een mild sopje of alleen schoon water. Zo kun je meteen controleren of de materialen nog in een goede staat zijn én je ramen aan de buitenzijde (laten) lappen als dat nodig is. En een schone dakkapel ziet er beter uit dan eentje met een groene waas eroverheen!

Controleren hang- en sluitwerk

Als je toch bezig bent, kun je meteen even het hang- en sluitwerk controleren. Werken alle scharnieren nog goed? Moeten er schroefjes aangedraaid worden? Als de wind een keer vat heeft gekregen op een raam, kan het zijn dat er wat losgerukt is. En sluit alles nog goed? Check ook meteen je afdichting bij houten kozijnen. Anders kun je meteen een nieuwe isolatiestrip monteren.

Goten en afvoeren

Heeft het veel gewaaid en geregend de afgelopen winter? Dan kun je meteen de goten en afvoeren checken. Opgehoopte blaadjes en vocht kunnen voor verstoppingen zorgen, waardoor het water niet goed weg kan. Ook eventuele vogelnesten kunnen nog weleens problemen veroorzaken in de dakgoot. Check of alles nog goed zit en heel is.

Schilderbeurt

Heb je een (deels) houten dakkapel? Dan ontkom je niet aan een schilderbeurtje eens in de zoveel jaar. De meeste mensen brengen liever niet te veel tijd door op het dak en laten dit dan ook liever over aan een specialist. Dit is wel het moment om te checken of het hout nog goed is en eventueel kleine reparaties te verrichten. En dan een vers laagje verf erop. Kan ‘ie weer een paar jaartjes mee!

Zonwering en rolluiken controleren en schoonmaken

De zonwering en rolluiken, maar ook horretjes krijgen het flink voor hun kiezen op het dak. Wind, regen, zand, stof en ook de straling van de zon laten hun sporen achter. Een jaarlijkse schoonmaakbeurt zorgt ervoor dat je langer kunt genieten van je zon- en warmtewering.

 

Ontdek je problemen?

Ben je zelf het dak op geweest en zie je dat er problemen (zijn) ontstaan? Dan is het goed om er een specialist bij te halen. Vaak zijn delen van de dakkapel of het kozijn nog goed te repareren. Maar op een gegeven moment komt aan alles een eind en is het misschien goed om de dakkapel in zijn geheel te vervangen. Dat brengt uiteindelijk ook weer voordelen met zich mee, want minder onderhoud en een veel betere isolatiewaarde.

We kijken graag met je mee. Neem vrijblijvend contact met ons op!